Reklama

Powiat miechowski

 

W dniu 29 sierpnia 2021 r., w piątą rocznicę odsłonięcia w Swojczanach pomnika Biuletynu Małopolskiej Solidarności, świętowaliśmy 41. rocznicę powstania Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność” w Delegaturze Miechów. Obchody rozpoczęła msza święta za Ojczyznę w kościele pod wezwaniem Świętego Idziego w Tczycy, odprawiona przez księdza proboszcza Marka Lutego.

We mszy uczestniczyły osoby związane z drukowaniem w stanie wojennym prasy podziemnej: Romana Niewczas, Leszek Dulba, Jerzy Zdrada i Zbigniew Szydło z rodzinami oraz związkowcy NSZZ „Solidarność” z Ziemi Miechowskiej. Następnie spotkaliśmy się pod pomnikiem Biuletynu Małopolskiej Solidarności przy domu państwa Zofii i Mieczysława Sudelskich w Swojczanach. Złożyliśmy wiązankę kwiatów, zapaliliśmy znicz i pomodliliśmy się za osoby, które odeszły w latach 2020 i 2021 – Wiesława Romanowskiego i Jacka Radło – pracujących w podziemnej drukarni w Swojczanach i Wojciecha Grzeszka – przewodniczącego Regionu Małopolskiego NSZZ „Solidarność”, który zadbał o upamiętnienie podziemnej drukarni w Swojczanach. Przy tej okazji Leszek Dulba i Jerzy Zdrada otrzymali książkę „Niedokończona historia” mojego autorstwa, przedstawiającą historię Solidarności na Ziemi Miechowskiej, w tym historię podziemnej drukarni w Swojczanach.

poniedziałek, 13 wrzesień 2021 09:32

Konkurs na Najcięższą Polską Główkę Kapusty rozstrzygnięty Wyróżniony

 

12 września w Charsznicy rozstrzygnięto IV konkurs na „Najcięższą Polską Główkę Kapusty”, którego organizatorem jest Gminny Ośrodek Kultury w Charsznicy oraz Bejo Zaden Poland. Konkurs, jak co roku, cieszył się ogromnym zainteresowaniem wśród miejscowych plantatorów i miał zasięg ogólnopolski. W tym roku zwyciężył Adam Wolny – plantator, któremu udało się wyhodować kapustę o wadze ponad 14 kilogramów!

W tegorocznej edycji pula nagród była dość wysoka. Na laureatów trzech pierwszych miejsc, oprócz okolicznościowej statuetki i dyplomu, których fundatorem był GOK w Charsznicy, czekały bony na 15 tys., 12,5 tys. i 10 tys. nasion kapusty oraz 600 kg opakowanie granulowanej saletry wapniowo-potasowej Unika Calcium BB firmy Yara, 500 kg granulowanej saletry wapniowej z borem Yara Liva Nitrabor BB oraz 500 kg granulowanej saletry wapniowej Yara Liva Tropicote BB – ufundowane przez Bejo Zaden Poland.

Komisja konkursowa, w składzie: Szymon Kubit, Marcin Durman i Mateusz Kania, dokonała ważenia zgłoszonych do konkursu 13 kapust, w wyniku czego wyłoniono zwycięzców:

I miejsce – Adam Wolny, kapusta o wadze 14,05 kg (odmiana Novoton)

II miejsce – Przemysław Peroń, kapusta o wadze 13,75 kg (odmiana Novoton)

III miejsce – Jerzy Peroń, kapusta o wadze 13,55 kg (odmiana Novoton)

Pozostałe lokaty zajęli:

Urszula Stachowicz – 13,37 kg (Novoton)

Jakub Garus – 12,75 kg (Menzania)

Ryszard Kruszec – 12,45 kg (Jaguar)

Jakub Kruszec – 12,10 kg (Jaguar)

Mateusz Nowak – 11,90 kg (Kilaplon)

Joanna Nowak – 11,70 kg (Kilaplon)

Marcin Garus – 10,75 kg (Menzania)

Ewa Janus – 10,65 kg (Kilaplon)

Kacper Garus – 10,00 kg (Menzania)

Grzegorz Janus – 9,80 kg (Kilaplon)

 

Wszystkim uczestnikom organizatorzy dziękują za udział w konkursie i zapraszają na kolejną edycję za rok.

Przypomnijmy – regulamin nie określa sposobów i metod wyhodowanej na potrzeby konkursu główki kapusty. Jedynym kryterium branym pod uwagę jest jej waga (bez korzenia) wraz z liśćmi wierzchnimi, które muszą być zdrowe, zielone i nie podgnite.

(GOK Charsznica)

piątek, 10 wrzesień 2021 06:09

Charsznica. Konkurs na najcięższą główkę kapusty Wyróżniony

 

12 września poznamy rolnika, na polu którego urosła najcięższa główka kapusty. W tym dniu Gminny Ośrodek Kultury razem z firmą Bejo Zaden Poland zorganizują konkurs, który połączony będzie z wieloma atrakcjami, m.in. koncertem orkiestr dętych. Impreza w czasie pandemii jest namiastką Charsznickich Dni Kapusty, które przez wiele lat były głównym wydarzeniem kulturalnym w gminie.

Oto szczegóły regulaminu konkursu na NAJCIĘŻSZĄ POLSKĄ GŁÓWKĘ KAPUSTY – 2021

- Organizatorem konkursu jest Gminny Ośrodek Kultury w Charsznicy i Bejo Zaden Poland.

- Konkurs ma charakter otwarty dla terenu całego kraju.

- Przedmiotem konkursu jest wyhodowanie najcięższej główki kapusty głowiastej białej.

- Organizatorzy nie określają sposobów i metod wyhodowania konkursowej główki kapusty (brak badań na zawartość azotanów).

- Jedynym kryterium oceny jest waga główki kapusty (bez korzenia) wraz jej liśćmi wierzchnimi, które muszą być zdrowe, zielone i niepodgnite.

- Konkursową główkę kapusty, opisaną z imienia i nazwiska oraz nr tel. kont. Właściciela, należy dostarczyć do siedziby Gminnego Ośrodka Kultury w Charsznicy przy ul. Kolejowej 1 w Miechowie-Charsznicy w dniu 12 września 2021 r. od godziny 15:00 do godziny 16:00.

- Osoba zgłaszająca kapustę do konkursu dostarcza ją na koszt własny.

- Finał konkursu odbędzie się w dniu 12 września 2021 r. około godziny 16:30.

- Każda osoba biorąca udział w konkursie otrzyma pamiątkowy dyplom, a finaliści z miejsc I – III nagrody rzeczowe ufundowane przez BEJO ZADEN POLAND.

- Uczestnictwo w konkursie jest równoznaczne z akceptacją warunków Regulaminu oraz wyrażeniem zgody do publikowania oraz zamieszczania przez Organizatorów w swoich materiałach i kampaniach promocyjnych, informacji o konkursie, zdjęć z konkursu oraz o imionach i nazwiskach zwycięzców i uczestników konkursu.

 

wtorek, 07 wrzesień 2021 08:05

Poeci Ziemi Miechowskiej w Grzymałowie Wyróżniony

 

Fundacja im. Władysława Żeleńskiego, we współpracy ze Starostwem Powiatowym w Miechowie, organizuje spotkanie z cyklu „Noce i dnie Ziemi Miechowskiej”. Nosi ono tytuł „Poeci Ziemi Miechowskiej”.

Przy dźwiękach lutni (na której zagra Ireneusz Trybulec) Krzysztof Górecki – aktor Teatru Ludowego rodem z Miechowa, będzie czytał poezję JANINY BERGANDER, BARBARY CICHOŃ i JAROSŁAWA BINKOWSKIEGO. Są to żyjący i aktualnie tworzący poeci zamieszkujący na tym terenie bądź pochodzący z Miechowszczyzny.

Dwór w Jabłoniowym Sadzie

w Grzymałowie

19 września o godz. 18:00

 

Wstęp wolny. Zapraszamy!!!

wtorek, 31 sierpień 2021 20:12

Dożynkowe Święto Powiatu Miechowskiego Wyróżniony

 

Po rocznej pandemicznej przerwie, tradycyjnie w ostatnią niedzielę sierpnia odbyły się Dożynki Powiatu Miechowskiego. Covid-19 nie pozwolił jeszcze na pełne świętowanie ze sceniczną oprawą obrzędowo-artystyczną. Jednakże w duchu poszanowania tradycji, władze powiatu miechowskiego na mszy św. dziękczynnej w Bazylice Grobu Bożego w Miechowie doceniły trud rolników i wraz z nimi podziękowały Bogu za tegoroczne plony.

W asyście Kapeli Ludowej „Małopolanie”, przedstawiciele gmin ziemi miechowskiej z ich włodarzami w barwnym korowodzie dożynkowym przeszli spod pomnika Jaksy Gryfity do bazyliki. W świątyni unosił się zapach świeżo upieczonych chlebów i kłosów zbóż wplecionych w misternie przygotowane piękne wieńce dożynkowe, które poświęcił ks. proboszcz Franciszek Siarek. W homilii ks. dr Karol Słowak dziękując Bogu za dar chleba powszedniego, mówił o jego wieloznacznej symbolice. Modląc się, aby nikomu i nigdy nie zabrakło chleba, celebrans dziękował rolnikom za ich ciężką pracę doceniając włożony w nią trud, z którego wszyscy korzystamy.

Za owoce ciężkiej pracy rolników Miechowszczyzny dziękował również gospodarz dożynek – starosta miechowski Jacek Kobyłka wspominając, iż ten rok nie był łatwy. Szalejąca pandemia, wysokie koszty upraw, a z drugiej strony niezbyt satysfakcjonujące ceny plonów, kapryśna pogoda, ulewy, gradobicia… To wszystko sprawia, że gospodarowanie na roli staje się coraz trudniejsze i mniej opłacalne. Starosta podkreślał, że pomimo wspomnianych przeciwności, rolnicy ziemi miechowskiej dalej stanowią trzon gospodarki naszego powiatu, zwanego niejednokrotnie i słusznie – spichlerzem Małopolski. W imieniu swoim, Zarządu, Rady Powiatu Miechowskiego oraz włodarzy gmin, życzył rolnikom przede wszystkim zdrowia w tych trudnych czasach, spokoju, sprzyjających warunków atmosferycznych, ekonomicznych i gospodarczych.

Po mszy św. starosta z gospodarzami gmin powiatu miechowskiego, przy dźwiękach Kapeli „Małopolanie” poczęstowali uczestników dożynek poświęconym chlebem.

Krzysztof Capiga

rzecznik prasowy Starostwa