Reklama

wtorek, 23 kwiecień 2024 18:03

Planowana przebudowa amfiteatru przy ul. Racławickiej. Wyróżniony

Oceń ten artykuł
(0 głosów)
|||| ||||

 

W związku z planowaną przebudową amfiteatru wraz z parkingiem przy ul. Racławickiej, UGiM w Miechowie zwraca się z prośbą o wyrażenie opinii w zakresie proponowanej koncepcji.

Ewentualne sugestie i uwagi można przekazać w terminie do 29 kwietnia 2024 r. do godz. 15:00 poprzez przesłanie na e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub kontakt z Wydziałem Inwestycji i Ochrony Środowiska UGiM, tel. 41 388 25 77.

Ponadto – w dniu 30 kwietnia 2024 r. (wtorek) o godz. 16:00, w amfiteatrze przy Domu Kultury odbędzie się spotkanie konsultacyjne dla mieszkańców z udziałem burmistrza Gminy i Miasta Miechów, dyrektor CKiS w Miechowie oraz przedstawiciela Biura Projektów Ekotektura Sp. z o.o z siedzibą w Krakowie.

 

KONCEPCJA PRZEBUDOWY I ROZBUDOWY AMFITEATRU

WRAZ Z PARKINGIEM PRZY UL. RACŁAWICKIEJ W MIECHOWIE

Planowana inwestycja zlokalizowana jest przy ul. Racławickiej na terenie istniejącego amfiteatru przy Domu Kultury oraz na terenie istniejącego parkingu przy Starostwie Powiatowym.

Forma projektowanego amfiteatru nawiązuje do klasycznych rozwiązań tego typu obiektów, ze sceną w części centralnej i widownią koncentrycznie ją okalającą. Na teren amfiteatru prowadzą 4 wejścia – dwa z poziomu terenu przy ul. Racławickiej i dwa z poziomu projektowanego parkingu podziemnego przy Starostwie Powiatowym. Zaprojektowano zaplecze higieniczno - sanitarne amfiteatru, obszerne foyer, a także zaplecze teatru oraz niewielką salę kinową. Widownia projektowanego amfiteatru przewidziana jest na ok. 650 do 700 miejsc, w tym ok. 200 miejsc siedzących oraz dodatkowo ok. 230 miejsc stojących pod zadaszeniem. Obiekt osłonięto zielonym dachem.

Projektowany obiekt wymaga rozbiórki istniejącego amfiteatru.

Na terenie istniejącego parkingu przy Starostwie Powiatowym w Miechowie zaprojektowano wielostanowiskowy dwupoziomowy parking obejmujący część nadziemną i podziemną. Wjazd na parking przewidziano z ulicy Racławickiej. W części nadziemnej parkingu zaprojektowano 56 miejsc parkingowych w tym dwa miejsca dla osób z niepełnosprawnościami, zaś w części podziemnej 49 miejsc parkingowych, w tym dwa miejsca dla osób z niepełnosprawnościami.

Z poziomu części podziemnej prowadzą dwa wejścia do amfiteatru. Część podziemną dodatkowo skomunikowano z częścią nadziemną poprzez zastosowanie schodów oraz windę. Zaprojektowano stanowiska rowerowe w części nadziemnej. Dołożono starań aby zminimalizować ingerencję w istniejącą zieleń. W sytuacji gdy realizacja inwestycji wymaga usunięcia kolidujących drzew, zaplanowano nasadzenia rekompensujące.

Czytany 399 razy Ostatnio zmieniany wtorek, 23 kwiecień 2024 18:05